29 iulie 2009

Mary si Elisabeta

Va place sa beti "Bloody Mary", un amestec de votca cu suc de rosii? Mie nu. V-ati intrebat vreodata de unde vine aceasta denumire sinistra?

Bloody Mary

La alegerea acestui nume, creatorul cocktail-ului a fost probabil inspirat si de neinduratorea regina a Angliei.

"Bloody Mary" a fost poreclita regina Mary I a Angliei (1516-1558), fiica regelui Henric al VIII-lea si a primei sale sotii, Caterina de Aragon. Regina a ajuns pe tron dupa scurta domnie a fratelui sau, Eduard al VI-lea, care a murit foarte tanar.

Regina Mary I
sursa

S-a casatorit cu regele Filip al IV-lea al Spaniei, caruia nu a reusit sa ii daruiasca niciun urmas. Ea a fost cea care a reintrodus catolicismul in Anglia.

Mary I si Filip al IV-lea
sursa

In timpul domniei ei, au avut loc peste 300 de arderi pe rug a asa-zisilor eretici, astfel regina capatandu-si binemeritata porecla.

Dupa moartea sa, a urcat pe tron sora sa vitrega, Elisabeta, fiica lui Henric al VIII-lea si a frumoasei Anne de Boleyn.

Cate ceva despre parintii celor doua regine ale Angliei:

Henric al VIII-lea (1491-1547) a fost al doilea monarh al Casei Tudor, succedand tatalui sau, Henric al VII-lea. Este faimos si datorita faptului ca a avut sase sotii: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard şi Catherine Parr.

Un serial interesant despre viata lui, despre relatia tumultoasa si pasionala cu Anne Boleyn, este Dinastia Tudorilor.

Henric al VIII-lea
Hans Holbein
sursa

Caterina de Aragon a fost prima nevasta a lui Henric al VIII-lea, de care a divortat pentru a se casatori cu Anne Boleyn.

Caterina de Aragon
prima sotie a lui Henric al VIII-lea
sursa

Anne Boleyn l-a cucerit pe Henric al VIII-lea refuzand sa-i fie amanta, asa cum fusese sora sa, Mary, de care regele s-a plictisit repede. Dorind-o cu ardoare, regele a fost nevoit sa o ia de nevasta. Mai tarziu, ca sa se elibereze de aceasta casatorie, a acuzat-o de adulter, Anne fiind in final executata. Dupa 11 zile, regele s-a casatorit cu Jane Seymour.

Anne Boleyn
a doua sotie a lui Henric al VIII-lea

sursa

Elisabeta I (1533-1603), denumita si "Regina Virgina" din cauza ca nu s-a casatorit niciodata, a fost o domnitoare temperamentala si uneori indecisa. S-au facut multe filme despre viata ei. Mie mi-au ramas in minte fruntea sa inalta, parul sau portocaliu-roscat si gulerele incomode pe care le purta.

Elisabeta I
sursa

Domnia reginei Elisabeta este denumită era elisabetană sau epoca de aur, fiind marcată de sporirea puterii Angliei pe plan mondial. Marii dramaturgi William Shakespeare, Christopher Marlowe şi Ben Jonson au avut o carieră înfloritoare în timpul domniei reginei Elisabeta.

Elisabeta I
sursa

Elisabeta a avut o relatie cu Robert Dudley, pe care nu a legalizat-o niciodata.

Robert Dudley
sursa

Acum citesc o carte despre viata reginei Elisabeta si imi dau seama ca a fi regina Angliei nu e sinonim cu a fi fericita si lipsita de griji. Cartea se numeste "Elisabeta I, regina virgina", de Carolly Erckson si e bine scrisa, deloc plictisitoare. Deci, daca va intereseaza subiectul, dati-i bataie!


4 comentarii:

A-30-something spunea...

Foarte dragut postul tau! O sa caut si eu cartea recomandata de tine, imi place mult sa citesc despre aceasta perioada. Carti foarte bune despre Caterina de Aragon, Anne Bolyen, Mary I si Elizabeta I a scris si Phillipa Gregory, merita tot efortul :)

Laura spunea...

Si sezonul 3 din "The Tudors" e la fel de bun ca si celelalte, desi mie mi-e dor de Anne... Jane nu are acelasi farmec... Acum citesc "Pictorita din Shanghai". Ti-o recomand, cu atat mai mult daca nu ai citit "Memoriile unei gheise". Ce mai faci, cum au fost examenele?

Anca spunea...

Leah Lusch, eu abia acum am descoperit frumusetea acestei perioade din istoria Angliei, deci mai am de recuperat. :)

Laura, si mie imi placea de Anne. Cat despre examene, a fost destul de greu, voi scrie un post despre asta.

Alice in vintageland spunea...

Vad ca avem multe in comun! Imi place mult "The Tudors" si am citit mare parte din cartile pe care le recomanzi in blog! Ma bucur tare ca te-am descoperit!:)Si felicitari pentru admiterea la faculate!