29 aprilie 2009

Praga - partea I

Vezi si:
Praga - partea a II-a
Praga - partea al III-a

Praga, alaturi de Viena si Budapesta, a fost una din frumoasele capitale ale Imperiului Habsburgic. Dintre toate, Praga a ramas cel mai bine conservata, cetatea medievala fiind aproape intacta. Aici sunt prezente toate stilurile arhitecturale, marele oras fiind un amestec de vechi si nou, un adevarat muzeu in aer liber. E destul sa te plimbi pe strazi ca sa dai timpul inapoi si sa patrunzi in epocile trecute.

Praga a fost denumita si "Orasul de aur", "Mama oraselor", "Orasul celor o suta de clopotnite", fiecare denumire legandu-se de o anumita intamplare si de o anumita perioada. Centrul istoric a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial.

Intentia mea nu este sa povestesc intreaga istorie a orasului, modul in care s-a format, amprenta fiecarui rege asupra lui, evenimentele cele mai importante care au avut loc aici, deoarece pe wikipedia sunt prezentate toate acestea in detaliu si nu are rost sa le mai reiau. De fapt, vreau sa ma axez pe partea artistica, pe stilurile arhitecturale, muzeele si expozitiile pe care le-am vazut si sa povestesc impresiile mele personale.

Dupa cum am mai spus, Praga mi s-a parut un oras pestrit, aglomerat, aproape sufocant la prima vedere, coplesind-ma atat multitudinea de cladiri medievale si stradute inguste care s-au pastrat, cat si multimea galagioasa de turisti prezenti pretutindeni. Foarte incomode sunt pietrele cubice care acopera o mare parte din strazi si trotuare, conservate bineinteles din Evul Mediu, lucru fascinant, insa deranjant daca esti locuitor permanent al orasului si nu iti doresti zilnic un masaj intens la talpi in drum spre serviciu.

Totusi, o plimbare pe stradutele inguste, care urca si coboara, presarate cu cafenele si galerii de arta, este o adevarata incantare deoarece te trimite inapoi in timp cu cateva secole. Aici am simtit cel mai bine spiritul fiecarei epoci, al fiecarei perioade artistice, putand vedea cu ochii mintii oamenii de la curtile regale trecand pe langa mine, imbracati ciudat si mirosind si mai ciudat.

Dar sa nu ma intind la scris si sa povestesc despre obiectivele turistice importante. In primul rand, am vizitat Castelul Praga si frumoasa gradina din fata Senatului, apoi am traversat Vltava pe podul Carol al IV-lea (un nume important in istoria orasului), am vizitat centrul vechi si cartierul evreiesc.

CASTELUL PRAGA

Castelul Praga a fost fondat pe un deal in a doua jumatate a secolului al IX-lea de catre printul Borivoj al tribului cehilor. In curand a devenit locuinta permanenta a viitoarei printese Premyslide, care pana atunci a domnit in Levy Hradec.

In 965-966, comerciantul evreu arab Ibrahim ibn Jakub a vizitat Praga si a descris-o ca un oras construit din piatra si var cu un comert in floare. Chiar daca marturia comerciantului a fost putin entuziasta bazandu-ne pe descoperirile arheologice din acea perioada, castelul si asezarea care crestea in contiunarea lui erau cu sigurnata prospere.

Dupa 1085 lucrari de constructie au contiunat in Vysehrad sub domnia regelui Vratislav al II-lea. El a fost primul rege al Boemiei care a detinut singur acest titlu si a imbunatatit nu numai asezarea castelului din Hradcany, ci si pe cea din Vysehrad. Aici a inceput al doilea capitol al Pragai, deoarece a reconstruit palatul, a fondat trei biserici, dintre care au ramas Biserica Sfantul Laurentiu si rotonda Sfantului Martin.

S-au ridicat asezari intre castelele Vysehrad si Hradcany legate printr-un drum. Cladiri in stil Romanic se gasesc de-a lungul acestui drum si in incinta castelelor.

Intrarile in castel sunt pazite de garzi care nu au voie sa se miste, la fel ca la Londra.

Garda pazind intrarea in castel

Castelul are mai multe curti interioare.

Curte interioara

Poarta Matei a castelului a fost construita in stil baroc in 1614 de arhitectul G. M. Filipi in timpul domniei imaratului cu acelasi nume. Este cea mai veche constructie baroca din Praga.

Poarta castelului

Figurile celor doi giganti care se lupta sunt operele sculptorului Ignac Platzer cel batran din 1768.

Poarta Matei - detaliu, gigant care se lupta

Catedrala Sfantului Vit, una dintre cele mai frumoase catedrale gotice pe care le-am vazut.

Fatada sudica:
Poarta de aur - odata principala intrare a catedralei - este separata de nava printr-un hol care e partea cea mai decorata cu zidarii. Mozaicul de deasupra portii este foarte pretios, reprezentand Judecata de Apoi: Iisus in mijloc, langa el ingenunchiind sfintii patroni ai tarii si mai jos, in lateral, Carol al IV-lea si si sotia sa, Eliska din Pomerania. Mozaicul a fost facut intr 1370-1371 de un maestru italian din cuart maruntit si sticla in 33 de nuante.

Turla catedralei, opera neterminata a lui Petr Parler, este inalta de 96.5 m si e precedata de un coif sustinad un leu ceh aurit inalt de 3.5 m. Sunt 4 clopote in turn, unul dintre ele numit Zikmund, creat de Tomas Jaros in 1549, fiind cel mai mare din Boemia.

Fatada sudica cu mozaicul reprezentand Judecata de Apoi

Partea cea mai decorata cu zidarii

Fatada vestica:
Este construita in stil neo-Gotic, cu doua turle de 82 m inaltime (arhitecti Josef mocker si Kamil Hilbert). Rozeta de diametru 10 m, ilustreaza zilele Creatiei, opera lui Frantisek Kysela in 1921. Usile de bronz ale catedralei portretizeaza istoria cladirii sale.

Fereastra din Capela noua a Arhiepiscopului, cu scene din viata apostolilor SS, Cyril si Methodius, a fost preluata dintr-o pictura a pictorului ceh Alfons Mucha - 1931.


Rozeta cu diametrul 10m


Observati in poza de mai jos garguile specifice catedralelor gotice, reprezentand monstrii inspaimantatori avand sarcina sa apere catedrala de spiritele necurate.

Gargui

Langa catedrala, in partea sudica, se afla o copie a statuii Sfantului Gheorghe omorand balaurul. Originalul este pastrat in interior, facand parte din colectia care ilustreaza istoria castelului. Autorii operei sunt cei doi sculptori romani de la Cluj, unde exista o statuie asemanatoare.

Wikipedia spune asa:
Statuia originală de la Praga (prima statuie ecvestră construită într-un loc public, fără a avea o legătură cu arhitectura) a fost realizată în anul 1373 de către sculptorii clujeni Martin (Marton) şi Gheorghe (György), fiii pictorului Nicolae (Miklos) din Cluj, la comanda împăratului Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei. Originalul statuii a fost mutat de-a lungul timpului în diverse locaţii ale Castelului Hradciani din Praga, iar în acest moment se află amplasat în „A Treia Curte”, lângă o mică fântână.

Vizitand expozitia care prezinta istoria castelului, am vazut acolo statuia Sfantului Gheorghe, careia ii lipsea sulita si scria ca e opera originala, iar cea din curte e doar o copie, deci pe Wikipedia apre o mica eroare.

Statuia Sfantului Gheorghe, opera clujenilor Martin si Gheorghe

In aceeasi curte interioara se afla un obelisc

O sculptura care nu stiu ce reprezinta. Vis-a-vis se
afla cea mai mare sala gotica fara piloni de sustinere careia nu i-am facut poza.

Bazilica Sfantului Gheorghe este a doua cea mai mare biserica din Castelul Praga, construita in stil Romanic. Doua turnuri subtiri din granit alb de grosimi diferite stralucesc deasupra panoramei de la Hradcany. Fundatia de piatra a cladirii, pe atunci doar o rotonda, a fost facuta in jurul anului 920 de printul Vratislav I, tatal Sfantului Wenceslas. In 973, Mlada, sora lui Boleslav al II-lea, a fondat o manastire langa biserica, fiind cea care a adus primele calugarite benedicte in Boemia. E a fost responsabila si cu largirea rotondei romanice, transformand-o intr-o bazilica cu o nava si doua nave laterale.

La inceputul secolului al XIII-lea, capela romanica a Sfintei Ludmila a fost adaugata turnului sudic. Portalul sudic este decorat cu un relief prezentandu-l pe Sfantul Gheorghe luptandu-se cu balaurul (sculptor Benedikt Ried).

Fatada vestica e cu siguranta baroca, construita de Francesco Caratii in 1671 si Frantisek Maximilian Kanka, in 1718-1722. Statuile de pe fatada reprezinta pe printul Vratislav si pe Mlada.

Bazilica Sfantului Gheorghe

Interiorul bazilicii Sfantul Gheorghe


Ca sa intram cat mai bine in spiritul epocilor trecute, a fost reconstituit un atelier de fierarie, unde un fierar imbracat adecvat bate fierul cu nicovala, creand tot felul de obiecte, care, normal, se pot cumpara.

Fierarie

Obiectele create de fierar, care se pot cumpara

Am vizitat partea romanica a castelului, unde mi s-a parut frig si cam infricosator, deoarece sunt tot felul de coridoare si usi ascunse, care duc undeva la subsol. Pe vremea cand era locuita trebuie sa fi fost terifiant sa mergi noaptea pe aici.



Intr-un turn am putut vedea locul unde erau inchisi, torturati si executati prizonierii. Custile in care erau tinuti erau extrem de mici, fiind un adevarat cosmar sa stai acolo. Sa nu mai vorbesc de instrumentele de tortura, pe care nici nu am vrut sa le mai pozez.

Instrument de tortura care nu stiu la ce folosea
si nici nu vreau sa aflu


Cusca de fier in care erau tinuti prizonierii

Acum, daca iesim din castel pe Poarta Matei, in stil baroc, pe care am prezentat-o mai sus si ne indreptam spre Biserica Loreta, trecem prin urmatoarele locuri:

Pretutindeni sunt felinare

Am prins o vreme superba si liliacul in floare

Palatul Schwarzenberg este unul dintre cele mai frumoase palate din Praga, nu numai datorita decoratie de grafit, dar si datorita pozitiei sale pe o stanca. Palatul a fost construit in 1545-1563 dupa planul lui Agostino Galli, pe locul a patru case care au ars. Cladirea are trei aripi cu o curte a onoarei si o poarta. Este acoperita peste tot cu grafiti rustic alb-negru, cel de pe frontoane reprezentand frunze si figuri. Interiorul palatului are tavanul pictat in stil renascentist si adaposteste colectia Muzeului de Istorie Militara.

Palatul Schwarzenbersky in stil renascentist

Palatul Tuscany se afla vis-a-vis de Castelul Praga in Piata Hradcany si a fost construit in stil baroc in 1689-1691 de catre J. B. Mathey si G. Canevalle pe locul catorva casa de burgezi si aristocrati. Palatul a apartinut lui Michael Osvald, conte Thun-Hohenstejn, care a avut o biblioteca si colectii valoroase acolo. In 1718 a vandut palatul Ducesei Maria Anna din Tuscany.

Cladirea are patru aripi si o fatada simetrica, cu doua turnulete. Cele sapte statui de pe acoperis aflate intre turnuri reprezinta arta libera a lui Jan Brokof. Aceste decoratii fac palatul sa semene cu palatele romane din secolul al XVII-lea. In coltul palatului se afla o statuie a arhanghelului Mihail, creata de Ottavio Mosto in 1693.

Palatul Tuscany

Palatul Tuscany, detaliu

Strada medievala (una dintre cele largi)


Alta cladire renascentista


Straduta ingusta din Evul Mediu




Piatra cubica medievala,
care iti face masaj la talpi

Loreta
Loreta sau Casa Sfanta este numele dat casutei din centrul ansamblului. Legenda spune ca locuinta unde a stat Fecioara Maria cu Iisus la Nazaret a fost adusa de ingeri in Italia in 1291, salvata astfel de cei care au ocupat Taramul Sfant. Numele locului unde au adus-o era Loreta. Micuta casa a fost venerata si copiata in toata Europa in timpul perioadei baroce.

Casa numita Loreta din Praga a fost construita in 1626-1627 de Giovanni Battista Orsi la dorinta Katerinei Lobkovicz. Cincisprezece ani mai tarziu acest loc des frecventat a fost imprejmuit de manastiri si i s-a adaugat inca un etaj. Cea mai vizitata capela este cea care are statuia Sfintei Starosta, care a fost crucificata.

Biserica Nasterii cu intrarea la fatada si cu turnuri a fost construita de Kilian Ignac Dientzenhofer in 1734-1735. Un carilon de clopote suna foarte frumos din turn la fiecare ora. A fost comandat fondatorului clopotului de la Amsterdam, Claudius Fromm, la sfarsitul secolului al XVII-lea, de un cetatean al Cartierului Mic. Mecanismul a fost construit de ceasornicarul praghez Petr Neumann.




Continuand plimbarea pe strazile medievale:


O replica a Turnului Eiffel, la o scara mai mica

Vedere aspura orasului



Din nou vedere asupra orasului

Biserica Sfantului Nicolae din Cartierul Mic este un exemplu de arhitectura baroca si imparte piata in doua parti. A fost construita in 1704-1756 pe locul unei biserici gotice demolate cu acelasi nume. Nava a fost construita de Krystof Dientzenhofer, corul si domul de catre Kilian Ignac Dientzenhofer si turnul subtire de catre Anselm Lurago.

Fresca de pe tavanul navei reprezentand Glorificarea Sfantului Nicolae este opera lui Jan Lukas Kracker din 1761. Frescele din dom, celelbrand Sfanta Treime, sunt facute de Frantisek Xaver Balko in 1751. Cele patru statui mari ale Parintilor Bisericii si statuia aurita a Sfantului Nicolae din altarul principal sunt creatiile lui Ignac Platzer din 1752-1755. Orga dateaza din mijlocul secolului al XVIII-lea, Mozart cantand la ea.

Biserica Sfantului Nicolae

Scarile vechiului castel





Gradina Palatului Valdstejn
A fost creata in stilul unui parc baroc frantuzesc. Lucrarile au inceput in 1623, in conformitate cu un proiect al lui Andrea Spezza si a fost terminata patru ani mai tarziu. Prin centrul partii de vest se afla o alee marginita de statui de bronz, operele lui Adrian de Vries, artist apartinand perioadei manieriste. Cele prezente azi in gradina sunt doar copii. Trecand de fantana lui Venus se ajunge la cea mai valoroasa cladire a ansamblului, creata in spiritul Renasterii Italiene Tarzii de G. Pieroni. Holul larg marginit de coloane are tavan de tencuiala si picturi cu teme din Razboiul troian. Un aspect tipic al gradinilor baroce este grota artificiala.





Palatul Senatului si aleea marginita de sculpturi


Perete din ciment care imita stanca, comandat de unul dintre regi


3 comentarii:

Tatiana spunea...

In sfarsit ai revenit pe meleagurile noastre...Chiar priveam celalalt blog al tau si vedeam ca nu ai mai postat nimic. Imaginile astea m-au cam facut sa-mi doresc sa vad Praga,desi pe lista era Athena.Pup

Anca spunea...

Da, am revenit pregatita sa povestesc ce am vazut.
Athena e si pe lista mea, dar nu stiu cand voi ajunge pe acolo...

Roxie spunea...

Praga partea 1,2,3 ?? Nu pot sa zic decat wow! N-am apucat inca sa le citesc, insa presupun ca e foarte frumos orasul, daca i-ai alocat 3 parti, si maaari. M-a apuc sa iau notite. Eu merg la sfarsitul lunii octombrie, am prins o oferta de nerefuzat si am inceput sa caut cat mai multe despre oras, despre ce e de vizitat (nu as vrea prea multe obiective pentru ca la Paris am facut tur de forta [oricum nu am apucat sa vizitez tot ce mi-am dorit] si nu m-am putut bucura de frumusetea orasului), cum e cu transportul, unde se mananca bine...
Asa ca am nevoie de multe detalii... :D