30 aprilie 2009

Praga - partea a II-a


M-a incantat foarte mult faptul ca o multime de cladiri vechi si frumoase erau vopsite in roz, culoarea mea preferata. Niciodata nu as fi crezut ca se potriveste pentru asa ceva, dar cladirile arata foarte bine si nu isi pierd deloc farmecul, dupa cum se vede in pozele de mai jos.


Podul Carol al IV-lea este o constructie importanta a artei medievale. Poarta numele fondatorului sau numai din 1870. Pana atunci era numit simplu Podul din Praga. Ca si alte cladiri gotice, are un predecesor si anume Podul Judith (Judith fiind sotia regelui Vladislav I). Podul Judith a fost ingust si sustinut de multi piloni, dar nu a rezistat unei inundatii puternice in 1342. Deci 9 iulie 1357 Carol al IV-lea a asternut fundatia de piatra a prezentului pod. Constructia i-a fost incredintata lui Petr Parler si a continuat pana la inceputul secolului al XV-lea.

Podul are 520 m lungime si 9.5 m latime, 16 arce se afla pe 2 piloni pe mal, 12 in apa si 3 in Insula Kampa. Podul a fost initial decorat cu o simpla cruce, statuile adaugandu-se doar din secolul al XVII-lea.

Podul Carol al Iv-lea

Imagine cu podul in departare

Podul Carol al IV-lea are turnuri cu porti la fiecare capat, asemanandu-se cu o fortareata. Doua turnuri se afla in Cartierul Mic si unul in Orasul Vechi.

Turnurile din Orasul Mic
Turnul mai mic, construit in inainte de 1135, era de origine romanica si era ramasita fortificatiei unei asezari pe malul Vltavei, deci era mai vechi decat Podul Judith. Dupa 1591 a fost reconstruit in stil renascentist.
Turnul inalt a fost construit in 1464 in timpul domniei regelui George de Podebrady, o imitiatie turnului de la capatul opus. A fost reparat in secolul al XIX-lea.

Turnul inalt din Cartierul Mic

Turnurile din Cartierul Mic

Podul este o adevarata galerie de arta in aer liber.

Turnul din Orasul Vechi este cel mai frumos turn de acest gen din Europa. A fost construit in 1380 de Petr Parler, iar decoratiile au fost adaugate mai tarziu. Arcul gotic al portii are 28 de rozete in jur. Deasupra lui sunt blazoanele tarilor conduse de luxemburghezi. La primul nivel sunt statuile gotice al regilor Carlos al Iv-lea si Wenceslas al IV-lea, iar intre ele se afla patronul podului, Sfantul Vit. La etajul doi sunt ferestrele si statuile sfintilor Adalbert si Zikmund.

In februarie 1611, cand Praga a fost atacata de soldatii din Passau, nu au putut trece de acest turn de aparare. O alta situatie de acest gen a fost in batalia contra suedezilor in 1648, cand decoratiile turnului ai fost distruse.

Turnul din Orasul Vechi
Turnul din Orasul Vechi, vazut din cealalta parte

Vederi de pe pod:

Turnul Prafului de Pusca
Numit initial "Turnul Nou", a fost construit dupa 1475 de Matej Rejsek, pe locul unui alt turn numit "Turnul Zdrentaros", care era una dintre portile fortificatiei Vechiului Oras. Epoca de aur a acestui turn a fost la sfarsitul secolului al XIV-lea, cand Curtea Regala s-a dezvoltat in apropierea lui, unde se afla si Casa Municipala.

Cand Vladislav al II-lea s-a mutat la Castel, poarta si-a pierdut din importata si constructia a fost oprita. A ramas neterminat, temporar fara acoperis. In 1757, cand Praga a fost asaltata de armata prusa, turnul a fost partial daramat, fiind folosit ca depozit de praf de pusca, de atunci ramanandu-i numele de "Turnul prafului de pusca". In 1875-1886 arhitectul Josef Mocker a reconstruit turnul. Ramasitele decoratiilor originale se pot vedea in interiorul primului etaj.

Turnul Prafului de Pusca

Alt pod care nu stiu cum se cheama si decoratiile sale:

Casa Municipala este o splendida cladire Art Nouveau, construita de Antonin Balsanek si Osvald Polivka in 1905-1911. Pe locul acesta se afla in trecut Curtea Regala, resedinta regilor Boemiei, stabilita de Wenceslas al IV-lea, cand Castelul Praga a ars. Mai multi regi au locuit la Curte, pana cand, in 1483, regele Vladislav al II-lea s-a mutat inapoi la Castel. Cladirile Curtii Regale au fost modificate incontinuu, pana cand in 1903 au fost demolate si s-a ridicat cladirea prezenta. Interiorul si exteriorul este decorat de artisti renumiti.



Un restaurant din Casa Municipala

Centrul vechi al orasului (il voi descrie mai tarziu)




Cartierul evreiesc

O sinagoga

Intrarea in cimitirul evreiesc

Alte locuri frumoase:



Monstrul Golem - legenda spune ca a fost
creat de unul din regi din aluviunile Vltavei

pentru a-l ajuta in lupte

Sculptura Art Nouveau de
Alfons Mucha, daca nu ma insel


Muzeul instrumentelor de tortura medievale;
nu l-am vizitat

***
Vezi si:
Praga - partea I
Praga - partea a III-a

3 comentarii:

Cristina spunea...

Superbe pozele si povestea din spatele lor! M-am trezit citindu-ti tot blogul, despre pictori, curente si excursii, desi sunt la lucru :))
Spor pe mai departe! :*

A-30-something spunea...

Superbe pozele!!!

Anca spunea...

Cristina, ma bucur ca ti-a placut!

Leah Lusch, mersi, mersi!